Osata vai eikö osata

Itä-Savon tämänpäiväinen (13.6.) työvoimapulatus, jota en nyt lehden verkkosivuilta löydä, toistaa tunnetut liturgiat tulevasta satojen tuhansien ihmisten työvoimavajeesta ja laittaa ehkä jopa paremmaksikin, väittämällä, että ”kymmeniä tuhansia kelvollisia työpaikkoja on avoinna [siis jo nyt], koska niihin ei ole yhtään pätevää hakijaa”. (Kelvollisia? Ahaa, niitä on siis olemassa kelvottomiakin?)

Asialla on työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen. Hän oli lehden mukaan saanut Mikkelin kesäpäivillä puhuessaan kansan vuoroin nauramaan ja vuoroin aplodeeraamaan. Omat aplodini annan seuraavista ansioista: Artikkeli on otsikoitu ”Miksi kukaan osaava tulisi töihin Suomeen?”. Virtasen kysymys kuuluu sanatarkasti näin:

– On kysyttävä, miksi ulkomailta muuttaisi Suomeen massoittain osaavia, työhaluisia ihmisiä? Ei niitä laatikoissa voi tuoda, vaikka meillä puhutaan, että tuodaan sieltä ja täältä.

Virtanen kysyy myös:

Eli haluammeko ulkomailta ammattitaidottomia, kouluttamattomia työntekijöitä vai korkeasti koulutettuja huippuosaajia?

Nämä ovat kerrassaan hyviä kysymyksiä. Tuo työvoimapulatuksen yhteydessä kovasti kummitteleva ”osaaminen” tosin hiukan mietityttää. Se lienee jotain sellaista, jota me suomalaiset emme ainakaan taida, kuten edellisessä tuossa alla jo nähtiin. Osaamattomien pitkälle listalle voidaan nyt lisätä myös Finnairlaiset.

Meidän tulisikin kiireen vilkkaa opetella osaamista, koska järkyttävän kallis polttoaine on aiheuttamassa lähitulevaisuudessa kuljetus- ja liikennealan kautta alkavan kaikkien aikojen työvoimapula-karjaisun. Sen kaiut tulevat kumisemaan pitkään pitkin ja poikin, läpi koko elinkeinoelämän. Vai onko mitään enää tehtävissä? Jos me emme vaan osaa?

 

Mainokset

Jätä kommentti

Ei kommentteja.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s